Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
anaantiagenutrition.over-blog.com

Small tips about anti age nutrition, fitness, lifestyle, aesthetic treatments, fun and entertainment for Ladies and Gentlemen over 40 + Certified Holistic Nutritionist SMALL TIPS FOR GREAT RESULTS !

Pineapple and lemon balm smoothie

Смуди од ананас и маточина

Смуди од ананас и маточина

Pineapple  and lemon balm smoothie

„ Мали совети за Големи резултати .“ 

Доколку имате потреба да го зајакнете имунитетот на почетокот на пролетта ви предлагам да го направите следното смуди  :
- 1 ананас 
- 1  лимон  

- 1/2 јаболко 
- неколку листови маточина 
- малку ѓумбир ( према вкус ) 
- додајте и 1/2 л филтрирана вода 


Ставете во блендер и изблендирајте а потоа додате ја водата и промешајте..
Напитокот да стои во фрижидер и да се консумира во рок од 2 дена .

Најголемата придобивка на ананасот може да се препише на анти-воспалителниот ензим Бромелаин кој го содржи. Како резултат на тоа, ананасот помага во лекување на сите воспалителни состојби како што е артритисот асмата, синуситис итн. Антиоксидантите, Витаминот Ц и бета -каротенот, минералите како магнезиум и манган помагаат за подобрување на имунитетот, здравјето на кожата и коските

Маточина додавам поради својот опоен мирис на лимон и свежина, а исто така и  поради безбројните здравствени придобивки . Делува смирувачки, го подобрува сонот, делува како антиоксидант, го подобрува варењето, помага при воспаление и замор во мускулите, ја подобрува меморијата  и многу други придобивки.. многу е корисна за одржување на кожата во одлична форма а посебно за оние со проблематична кожа склона на акни . 

Уживајте во вкусот на ова освежително смуди и секако во здравствените придобивки . 

----------------------------------------------------------------------------------------

„ Small tips for Great results. " 

If you need to strengthen your immunity in these Spring days I suggest you the following smoothie :

- 1 pineapple

- 1 lemon                         

-  a few lemon balm leafs 

- a little ginger ( according to taste ) 

- 1/2 an apple 

- add 1/2 L filtered water 

Mix all together in a blender and blend for 80 sec then add the water and stir. The drink to be refrigerated and consumed within 2 days

Most of the benefits of pineapple  can be attributed to its unique  anti-inflammatory enzyme Bromelain. As a result, pineapple  helps treat all inflammatory conditions like arthritis, asthma, sinusitis,  and even cancer. Its antioxidants, vitamin C and beta-carotene, and minerals like magnesium and manganese help improve immunity, skin health, and bone health. 

I add  Lemon balm because of its strong scent of lemon and freshness, but also because of the countless health benefits ,like, calms the mind, encourages restful sleep, acts as an antioxidant, improves digestion, helps with inflammation and fatigue, helps alleviate muscle pain, aches,  improves memory and many other benefits .. it is very useful for keeping the skin in great condition  and especially for those with problematic skin prone to acne. 

               Enjoy the taste of this refreshing smoothie and certainly it's health benefits.

 

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post